Permacultuur

Wij zijn op zoek naar bestaande en nieuw op te zetten permacultuurprojecten in Assen. We willen graag de verbinding leggen tussen groepen om kennis te delen en van Assen een duurzame groene stad te maken. Onze interesses liggen in pluktuinen, plukroutes, permacultuurtuinen, geurillagardening, kruidenteelt, voedselbos.

Educatie neemt een belangrijke plek in: het geven van workshops  (biologisch moestuinieren, biologisch koken, kruidencursus, insectenhotels bouwen), samenwerken met basisscholen en andere educatieve instellingen, maatschappelijke stageplekken creëren. De werkgroep permacultuur wil een broedplaats zijn waar ruimte is voor creatieve en innovatie ideeën, waar kruisbestuivingen ontstaan, en kennis wordt gedeeld.

Met als doel om de natuur dichter bij de mensen te brengen. En waar we samen een bijdrage leveren aan een mooie en duurzame stad en wereld.

TTuin, de buurtmoestuin 

In april 2019 begonnen we met een eigen buurtmoestuin, een klein paradijsje in Assen. Behalve de trein die zo nu en dan voorbij raast, is het stil op de TTuin. De wijk Marsdijk ligt op een steenworp afstand. Het is de ideale plek voor een buurtmoestuin. 

Een werkgroep Permacultuur van Transition Town Assen heeft deze tuin in beheer. TTuin is gebaseerd op natuurlijk moestuinieren, wat betekent dat we werken mét de natuur, en niet ertegen. We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En om het bodemleven zoveel mogelijk met ons te laten werken, spitten en schoffelen we niet. Behalve groente en fruit worden ook veel bloemen gezaaid en gepland om de biodiversiteit zo groot mogelijk te maken. 

In de TTuin is iedereen welkom. Om lekker rond te wandelen, je stilte-momentje te pakken of om mee te werken. Want wat is er leuker dan samen zaaien en oogsten? En vervolgens groente te eten uit ‘eigen’ tuin? 

TTuin zoekt enthousiastelingen voor de tuin. Mensen met én zonder groene vingers. Want er is voldoende ruimte om te leren. Samenzijn en samenwerken is het belangrijkste. En uiteraard genieten van de prachtige plek en een mooie opbrengst uit de tuin.

Wil je meedenken met onze werkgroep, of heb je zin om mee te helpen in de TTuin? Stuur een mail naar: agedavenema@gmail.com