Alle updates

Zoek de verbinding

Zoek de verbinding

Mede dankzij het goedlopende Soepcafé Assen. wordt Transition Town steeds bekender in onze stad. Al twee keer toe is het Soepcafé druk bezocht en de opkomst voor 29 Maart zal ook wel weer goed gaan komen. Wat voor soep zal er deze keer in ons kommetje geschept worden?

Binnen Transition Town zijn een aantal werkgroepen gestart met het uitwerken van een aantal mooie initiatieven. Zo is er een werkgroep actief bezig om het wonen in een Tiny House in en rondom Assen mogelijk te maken. Veel gesprekken over mogelijke gebieden en plekken vinden nu plaats met de gemeente, maar ook gesprekken met grond eigenaren die voor deze beweging open staan zijn volop in gang. Hoe meer mensen zich bij deze beweging aan gaan sluiten hoe meer actie er kan gaan komen!

De bedoeling van Transition Town is dus ook dat burgers zich steeds meer bij ons gaan aansluiten en actief mee gaan doen. We hebben nu één Soepcafé lopen in Assen, maar hoe leuk is het als iedere buurt uiteindelijk een soepcafé heeft? Het maken van de Soep is een gezellige bezigheid en samen eten geeft verbinding. Je leert je buurt kennen en er ontstaan contacten die er anders niet waren.

We komen in een tijd terecht dat de verbinding onderling nodig is en dat we het individualisme achter ons moeten laten. Samen bereik je meer!

Zo gaan onze werkgroepen ook samenwerkingen aan buiten Transition Town. Zo heeft de werkgroep die zich met duurzame energie bezig houdt veelvuldig contact met de Energie coöperatie Assen “Energie van ons” over de mogelijkheden binnen Assen en om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in Assen over energie. Onze groep Permacultuur heeft nu een moestuin waar zij mee aan het werk kunnen. Hoe leuk is dat? Transition Town heeft er gewoon een moestuintje bij!

Verder heeft zich ook een groep pubers/tieners bij ons aan gesloten. Dit vinden wij echt geweldig omdat zij uiteindelijk de toekomst zijn! Hoewel zij net als iedereen binnen Transition Town nog een beetje zoekende zijn hoe zij hun ideeën vorm kunnen geven, hebben zij al geweldige plannen en geloven wij er ook echt in dat deze tot uitvoering gebracht gaan worden. We genieten in ieder geval al erg van hun hulp tijdens het Soepcafé!

Tot zo ver even een update over Transition town in zijn geheel. We hopen op deze manier ook jou te mogen ontmoeten en/of te inspireren. Er zijn nog zo veel mogelijkheden om van deze wereld een mooiere wereld te maken als we het met zijn allen doen!

voor nu wenst Ieder van Transition Town jullie een fijne dag toe en alvast een fijn weekend!

Buurtmoestuin Moesdijkers: een paradijs in Assen

Buurtmoestuin Moesdijkers: een paradijs in Assen

Het is een klein paradijsje in Assen. Behalve de trein die zo nu en dan voorbij raast, is het stil op de buurtmoestuin van de Moesdijkers in Marsdijk. Gewerkt wordt er ook nog niet, het is immers hartje winter. Maar op deze mooie februaridag stijgt de temperatuur in tempo naar de dubbele cijfers. Een mooie dag om eens rond te kijken op deze moestuin.

Als werkgroep permacultuur zijn we op zoek naar ‘eetbare’ initiatieven in de stad: moestuinen, pluktuinen of voedselbossen. We weten nog niet wat Assen ons allemaal te bieden heeft, dus houden we zogenaamde ‘werkbezoeken’. Niet alleen super gezellig, maar ook leerzaam. Al deze initiatieven brengen we in kaart, om vervolgens te kijken waar wij, als Transition Town, de verbinding kunnen leggen. Hopelijk samen met al die mensen die we dan ontmoet hebben.

Buurtmoestuin Moesdijkers had een aantal jaren geleden een moeilijk start. Van de gemeente mochten ze op een plek midden in Marsdijk, naast basisschool de Heksenketel aan de slag. Helaas, een jaar later moesten ze die plek weer verlaten. Na lang zoeken werd achter de roeivereniging en over de Lonerbult, de nieuwe locatie gevonden. 

Tijdens ons bezoek ligt de tuin er rustig bij, nog volop in winterslaap. De verhoogde bedden zijn bedekt met een laag mulch (vooral bladeren). Er staan een doorgeschoten kool, uitgebloeide bloemen en prei om te oogsten. Pas in het voorjaar zal hier weer gewerkt worden, als het tijd is om de zaadjes in de grond te stoppen. 

De Moesdijkers tuinieren volgens de principes van permacultuur: met respect voor de natuur. Wisselteelt wordt op de bedden toegepast, maar er wordt ook wel eens wat door elkaar gezaaid. Go with the flow. Ze zien vanzelf of iets lukt of niet. Alles wat de grond in gaat wordt opgeschreven in een zaaiboekje. Geschoffeld wordt er niet, onkruid wordt met de hand eruit getrokken om het bodemleven maar zoveel als mogelijk met rust te laten. Composteren doen ze zelf, en chemische bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze.

Aan rust en ruimte en voedsel geen gebrek bij buurtmoestuin Marsdijk. Aan extra handjes wel. De groep is de laatste jaren wat geslonken, en dat maakt het lastiger om de tuin rond te krijgen. Wij zien kansen hier. Wij krijgen als visioenen van een heus zomer soepcafé. Wij krijgen er zin in. Wie helpt ons mee?

Opening Soepcafé Assen

Opening Soepcafé Assen

Afgelopen vrijdag 25 januari was het dan eindelijk zover, de aftrap van Soepcafé Assen! Onderdeel van Transition Town Assen. Vroeg in de middag verzamelden alle enthousiaste vrijwilligers, maar liefst 12 personen, zich bij de Groeiplek in Assen, waar de start plaats vond.

Verwonderd en blij met al het gedoneerde, geredde voedsel wat geleverd was door lokale bedrijven in de buurt, gingen we aan de slag. Er moest geschild, gewassen en voorbereid worden. Ondertussen kwamen RTV en radio Drenthe langs om ons in beeld te brengen en om ons te interviewen, zodat iedereen op de hoogte is van ons Soepcafé. Onze kok bereidde 2 soepen, en nog wat bijgerechtjes van alle overige gekregen producten. Tafels werden versierd en gedekt, met dank aan de Hippe kringloop winkel waar we het servies van mochten lenen en de grote warmhoudpannen.

Om vijf uur in de middag (het barre winterweer trotserend) kwamen de eerste gasten. Na een welkomstwoord en een uitleg over het ontstaan van het Soepcafé en uitleg over de avond, konden de gasten de soep nuttigen. Men genoot van een heerlijke wintergroente soep, een pompoenlinzensoep met stokbrood, kruidenboter en zelfs een toetje. We hadden samen besloten dat deze twee soepen plantaardig zouden zijn, waarvan één glutenvrij zodat iedereen mee kon eten. Er ontstond een gemoedelijke sfeer en er schoven steeds meer mensen aan. We hebben er 50 geteld! Ondertussen klonken geluiden van een indiaanse fluit, welke werd gespeeld door 2 van onze vrijwilligers en werd het verhaal van de soepsteen verteld.

Daarnaast was het mogelijk om een zwerfkei te beschilderen. Deze mocht je mee naar huis nemen, of ergens in je omgeving neerleggen, zodat meerdere mensen hiervan kunnen genieten.

Al met al was het een succesvolle 1e avond, mensen amuseerden zich en we kregen complimenten over de heerlijke soepen. De soepeters hebben gul een vrijwillige financiële bijdrage gegeven en daar zijn we erg blij mee. De locatie kon zodoende betaald worden en ook de andere gemaakte onkosten.

Wij kijken alweer uit naar het volgende Soepcafé dat zal plaatsvinden op 22 februari. Voor meer informatie zie onze Facebook pagina @SoepcafeAssen of onze website http://transitiontownassen.nl/.